Papatyagiller familyasındandır. Ülkemizin her yerinde yetişmeyen haspir, genellikle Gaziantep yöresinde ve çevresinde yetiştirilir.
Haspirde Bulunan Vitaminler
Omega 3, omega 6 bakımından zengin olan aspir, ayrıca kalsiyum, fosfor, demir, iyot, B1, B2, B3 vitaminleri ile lif içermektedir.
Haspir Otu Faydaları Neler?
Haspir otu, linoleik asit bakımından zengin olduğundan, bu yağ asitleri omega asitlerinin bitkisel kaynakları olması bakımıdan önemlidir. Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda bu bitkinin prostat ve göğüs kanserine karşı koruyucu etkisinden söz edilmiştir. Ayrıca yağ yakıcı etkisinden dolayı zayıflama ve yakma’da kullanılagelmiştir. Bunun yanı sıra zengin protein içeriği nedeniyle vücut kas kütlesini arttırıcı etkisi de vardır. Kabızlığa karşı faydalıdır ve metobolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Cilt hücrelerini yenileyici etkisi nedeniyle, gençleştirici ve doğum çatlakları ve cilt lekelerini azaltıcı etkisinden söz edilebilir. Ayrıca, diğer pek çok omega kaynağı besinler gibi kolesterolü dengelemeye ve kalp sağlığını korumada etkilidir.
Ancak, haspir omega formlarının daha çok omega-6 versiyonunu içermektedir. E vitami açısından da zengin olan haspir, fosfor, demir gibi mineraller de ihtiva etmektedir.